top of page
Vyhledat

Lyžovanie na Podjavorníku

Aktualizováno: 13. 7. 2022

Podjavorník ponúka podmienky hlavne na bežecké lyžovanie. Keď podmienky dovolia, tak aj zjazdové. Aj podmienky na skialp sú dobré. A lavíny nehrozia.


Lyžiarske stredisko Ski Podjavorník


Stredisko ponúka takmer 2 km tratí a vleky. V aktuálnej sezóne 2022 stojí denný lístok 20€ pre dospelého. Dá sa tam dobre zalyžovať, aj keď je to pomerne vzácnosť. Za posledné roky totiž stredisko fungovalo len niekoľko dní. Viaceré sezóny boli úplne bez prevádzky.

Hlavným problémom strediska je nedostatok snehu. Nachádza sa v nadmorskej výške od 600 do 850 metrov nad morom. Vzhľadom na záveternú orientáciu strediska trpí nedostatkom zrážok a snehu. Umelé zasnežovanie je problematické pre nedostatok elektrickej energie v stredisku.


Stredisko Podjavorník je určené hlavne lyžiarom z blízkeho okolia. Z Považskej Bystrice je to 25 kilometrov a 30 minút jazdy autom. Z Bratislavy je to presne 2 hodiny jazdy. Parkovanie je k dispozícii, väčšinou má dostatočnú kapacitu. Niekedy je však parkovisko plné a vznikajú komplikácie. Hlavne keď parkujúce autá blokujú otočisko autobusu. Vtedy to privolaná polícia rieši pokutami. Pozor na to.




Webstránka strediska www.skipodjavornik.com pôsobí tak trochu ako vtip:



Bežky na Podjavorníku

Bežecké lyžovanie má výborné podmienky a tradíciu na Podjavorníku. Hlavne javornícky hrebeň na trase Kasárne-Stratenec-Kohútka sú vynikajúce. Pravidelne ich upravujú skútrom. Kto chce, môže zájsť až na Melocík na Kysuce.

Jedna fotka za všetko - takto sa bežkuje na javorníckom hrebeni:



Skialp v Javorníkoch

Trochu nečakaná disciplína, ale dá sa. V prípade dostatku snehu je popri tradičnom bežkovaní priestor aj na skialp. Hlavne neupravené bočné hrebene ponúkajú dobré terény, pokiaľ snehová nádielka dovolí. Ponúka sa skialpová trasa Podjavorník-Ustrigeľ-Veľký Javorník-Stratenec-Adamkov-Podjavorník. Hlavne začiatok je neznačený, ale prehľadný. Pokiaľ je dosť snehu, môže to byť pekná trasa. Čakáme na prvý autentický report z tejto alebo podobnej trasy.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page